Parque Nacional Rincón de la Vieja

Ja joh, gewoon alweer een nationaal park! En deze keer een hele mooie. Al is een nationaal park me volgens mij nog nooit tegengevallen en vind ik het al snel mooi. Het is maar net wat je ervan maakt, nietwaar? In juni 2018 ben ik in Costa Rica geweest. Pura Vida! Wat een pracht en praal daar in dat mooie land in de Caribische Zee en de Stille Oceaan. Een paar steekwoorden voor het park. Actieve vulkaan. Niet echt toeristisch. 14000 hectare groot. Legende. Geisers. Sinds 1973 een nationaal park. Zo, nieuwsgierig geworden?

First things first. De naam Rincón de la Vieja verwijst naar een oude legende die zegt dat een vader de minnaar van haar jonge dochter in de vulkaan gooit. Het meisje zou verder leven met geneeskrachtige gaven. Letterlijk vertaald betekent het plek van de oude vrouw. Ik heb overigens bijna geen oude vrouwen gezien daar. Wel wat vogels, veel geisers, de vulkaan en mooi groen. Het park en de gelijknamige vulkaan ligt in de provincie Guanacaste. Het park wordt niet super veel door toeristen bezocht, want het ligt namelijk niet op dé traditionele weg die reizigers afleggen – je reist er in zo’n 2 uur naartoe vanaf Monteverde over een grindachtige weg (30 kilometer). Ook is het aantal accommodaties in de buurt niet super groot. Reden temeer om er naartoe te gaan!

Het park leent zich uitstekend voor mooie wandelingen door de natuur. Wij (ik was niet alleen) wilden na een tocht van een 2,5 uur nog een lange hike gaan maken. Helaas is het er niet van gekomen, want er kwam een noodweer op met veel regenwater en bliksem. Om veiligheidsredenen is het park toen gesloten – balen. Wandelen kun je prima zonder gids doen al is het altijd wel zo leuk wat wetenswaardigheden te horen. Je kunt de trails volgen en die leiden je langs modderpoelen, meertjes en watervallen. Je wandelt zo door het regenwoud heen en komt op enig moment in een soort van ‘buitengebied’ uit. De meest bekende en interessante wandelroute is de Sendero Las Pailas, waarbij je alle vulkanische hoogtepunten van het park kunt afstrepen: onderweg zie je geurende zwavelmeren, stomende warmwaterbronnen en kolkende modderpoelen. Deze wandeling heb ik gemaakt en is de moeite waard. Ik denk overigens dat je hier prima twee dagen kunt wandelen. De andere bekende trail is namelijk de Sendero Catarata la Cangreja en die brengt je naar een grote waterval. 5 kilometer heen en 5 kilometer terug. Die heb ik dus helaas niet gedaan – oh heb je hem niet gedaan – nee ik heb hem niet gedaan nee. Je loopt het eerste stuk door het bos, waarna je verder trekt over een open vlakte met prachtige uitzichten. Daarna is het afdalen over de rotsen.

Er loopt ook een pad naar de top van de krater van de vulkaan, maar die is om veiligheidsredenen al enkele jaren afgesloten. Men zegt dat het te gevaarlijk is. De Rincón de la Vieja vulkaan is bijna 1900 meter hoog en de laatste keer uitgebarsten in 1966. Dat wil trouwens helemaal niks zeggen. Het is er namelijk sindsdien nooit meer stil geweest. Anyway, ben je in Costa Rica (check) en hou je van wandelen (check), ga dan zeker dit nationaal park bezoeken (check).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *