Bits en atomen? Software en hardware?

“Chinese wetenschapper onder vuur na dna-manipulatie”. Wereldnieuws eind november 2018. Een Chinese wetenschapper claimt dat hij de genen van twee baby’s heeft aangepast. Zonder enig bewijs – dat wel. De Chinese He Jiankui gaf aan dat hij direct na een ivf-behandeling een aanpassing had gedaan in het dna van de bevruchte eicel. De tweeling die daaruit is geboren, zijn daardoor beschermd tegen hiv. De vader van de meisjes is namelijk besmet met dat virus. De wereld is in rep en roer. “De doos van pandora is geopend”, roepen verschillende topwetenschappers. 

Die Chinezen kunnen er wat van. In januari 2018 kloonden ze namelijk zomaar een aap. De onvermijdelijke vraag is nu wanneer de eerste gekloonde mens op de wereld komt. In 1997 was er ook wereldnieuws. Toen kloonden Britse wetenschappers de uier van een schaap en maakten ze het eerste gekloonde schaap: Dolly. Wie kent haar niet? Ook toen was toekomst werkelijkheid geworden. Dolly was trouwens niet in één keer gelukt. Het kostte namelijk 276 embryo’s – en de 277e overleefde het… Hoe moeilijker het zoogdier is, hoe moeilijker het klonen is. Zo blijkt.

De afgelopen weken heb ik me verdiept in van allerhande wetenschappelijke dingen. De natuurkundewetten, maar nu ook een stukje biowetenschap. Toevallig staat er iets van in het boek dat ik aan het lezen ben: LIFE 3.0 van Max Tegmark. Het gaat over kunstmatige intelligentie en daarin komt ook wat voor over hoe leven ontstaat en het zich heeft ontwikkeld. Deze week heb ik ook het eerste deel van ‘De Toekomst’ gezien van DWDD University, waarin Robert Dijkgraaf vanalles verteld over het leven van morgen.

Wat stel je je voor bij klonen? Wikipedia zegt dat klonen (of kloneren) een kunstmatige wijze van ongeslachtelijke voortplanting is, waarbij een identieke genetische kopie van een organisme wordt geproduceerd. Een kloon is een genetisch identieke nakomeling van één ouder. Om een mens te klonen is het goed dat we het jaar 2000 voorbij zijn. In dat jaar was er namelijk ook wereldnieuws, hoe verrassend hè, namelijk het feit dat het menselijk genoom in kaart was gebracht. Het genoom is het menselijke dna. Het in kaart brengen ervan was een moeizame, dure en tijdrovende klus. De medewerkers van het Human Genome Project kregen het in 2000 voor elkaar. Zij hadden zich in 1990 tot doel gesteld om al het erfelijk materiaal van het menselijk lichaam in kaart te brengen. Ze hebben overigens in totaal wel drie keer geroepen dat ze daarin werden geslaagd. Bill Clinton vertelde het uiteindelijk in 2000.

Klonen kun je vergelijken met een computer. Je kopieert een bestand en plakt het. Easy peasy. Wat interessant is – althans het wekt mijn interesse – is het volgende. Alles in ons heelal bestaat uit materie. Cellen, atomen, moleculen etcetra. Ook wij mensen bestaan uit materiaal; materie. Klonen is weliswaar een kopie maken van die materie, echter niet in de vorm van kopieren-plakken. Nope, bij klonen neemt met de broncode erbij. Het dna. Dat wordt gekopieerd en op het moment dat iets groeit of leeft, dan worden atomen gerangschikt conform het(zelfde) model dat is opgegeven. Als een bacterie zich vermenigvuldigd en een kopie maakt van zichzelf, dan worden er geen nieuwe atomen aangemaakt. Nope. Een ander stel atomen wordt gerangschikt en dat zorgt voor een identieke kopie atomen van de allereerst. De software bepaalt de hardware… Zo, that’s it!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *