Het adembenemende Zweeds Lapland

In januari 2013 ben ik naar Zweeds Lapland afgereisd, naar Kangos om precies te zijn. Dit is een kleine plaats in het Noorden van Zweden en ligt tussen de grote steden Kiruna en Kittila. Kangos ligt ongeveer 150 kilometer boven de poolcirkel en is adembenemend mooi.  In een mooie, houten chalet in the middle of nowhere hebben we een week lang opgetrokken tussen de bevroren meren, uitgestrekte en besneeuwde bossen en mooie lucht.

Lapland

De magie van Lapland zit in de uitgestrekte wildernis, mooie en ongerepte landschappen, de oneindige rust en stilte van de witte wereld, huskys en rendieren, het dansende noorderlicht en de kou. Lapland is echt een sprookje in de winter en heeft iets mysterieus. Lapland bestaat uit het Arctische gedeelte van Noorwegen, Zweden, Finland en Rustland en is het gebied waar de Lappen (de Saami) van oudsher met hun rendierudden rondtrokken. Lapland is geen formele staat en wordt vaker de laatste wildernis van Europa genoemd.

In de winter probeert de zon uit alle macht om boven de horizon uit te komen. De langgerekte zonsopkomst en zonsondergang zorgen voor adembenemende en indrukwekkende, steeds veranderende kleuren. Wellicht zijn de kleuren die de lucht overdag heeft nog mooier dan het Noorderlicht dat s nachts vaker te bewonderen is. De lucht kleur van roze en paars naar blauw in één oogopslag. Soms kleurt de licht knalrood wat door de Zweden sky on fire wordt genoemd. Met een snelheid van 15 kilometer per uur al staande op een huskyslede was dit verreweg het mooiste moment van de hele reis. Al waren de mooie momenten niet op één hand te tellen.

 

Dit vind je misschien ook leuk...