Deja vu’s en astrale projectie

Op een interessante website kwam ik onderstaand artikel tegen. Heel nuchter geredeneerd wordt zoiets snel van tafel geworpen, maar al lezende had ik het gevoel dat dit misschien wel eens meer waarheid kan bevatten dan je zo op het eerste ogenblik denkt.

Deja-vu’s, het resultaat van astrale projectie?

Velen van ons hebben wel eens een deja-vu ervaren; je bent op een plek waar je nog nooit geweest bent, en toch heb je het gevoel er al eerder te zijn geweest, je herkend een bepaald gebouw dat je eigenlijk nog nooit hebt gezien, of een persoon, of een handeling. Zou dit eventueel een resultaat kunnen zijn van astrale projectie? Misschien.

Astrale projectie is een van die termen die voor elk mens iets anders kan betekenen. Voor sommigen betekent het uit je fysieke lichaam ‘stappen’, om als een soort van geest de wereld te verkennen, door muren en deuren kunnen lopen, onzichtbaar voor diegenen die nog steeds zitten opgesloten in solide vlees. Weer anderen zien het als een projectie van het bewustzijn naar een geheel andere wereld, de fabelachtige astrale vlakte, waar de normale wetten der natuur niet gelden, en ze allerlei interessante, bizarre ervaringen opdoen.

Het concept van astrale projectie is niet iets nieuws, het ligt diep geworteld in wereldwijde, religieuze verslagen over het leven na de dood, waarin de ‘zielenreis’ of de ascentie wordt beschreven in termen als een buitenlichamelijke ervaring, waarin de spirituele reiziger het fysieke lichaam verlaat, en zich in zijn of haar astrale/droomlichaam transporteert naar ‘hogere’ werelden. Het wordt ook wel geassocieerd met bijna dood ervaringen, en wordt frequent gerapporteerd als een spontane beleving tijdens slaap en dromen, operaties, ziekte en sommige vormen van meditatie. Het bestaat al vele duizenden jaren en werd beoefend in o.a. het oude Egypte, China, Japan, India, en door de Inuït.

Stel je eens voor dat wij, wanneer we gaan slapen ’s avonds, ons fysieke lichaam achterlaten. Je denkt dat je droomt, terwijl je eigenlijk gewoon buiten je lichaam aan het rondtoeren bent over de ‘astrale vlaktes’…Is het je wel eens opgevallen dat wanneer je valt in je droom en je de ‘grond’ raakt, je altijd snel wakker schrikt? Je astrale lichaam die met een ruk weer terugkeert naar zijn of haar fysieke plek? Er zijn verschillende vormen van astrale projectie bekend, ik zal hieronder de twee meest voorkomende beschrijven.

Astrale projectie

De reiziger bevindt zich in een wat lijkt, reëel domein, (analoog aan de ‘andere werelden’ die worden ervaren door traditionele volken), die geen parallel vertonen met een fysieke plek of bewuste realiteit; beschreven door New Agers en occultisten als de astrale vlakte.

De omgevingen hier kunnen variëren van bevolkt tot onbevolkt, kunnen kunstmatig of natuurlijk zijn, compleet abstract, of prachtig mooi zijn, maar ook afschrikwekkend eng. Hier gelden de fysieke wetten der natuur niet, mensen kunnen er vaak zweven of vliegen. De kwaliteit van de fysieke details variëren van grof, deprimerend en ongedetailleerd tot zeer kleurrijk, levendig en fascinerend, zoals beschreven door Robert Bruce in zijn boek Astral Dynamics.

Reizigers kunnen van de ene wereld naar de andere reizen. ‘Projectoren’ kunnen toegang krijgen tot visioenen over het verleden of de toekomst, en vandaar uit zelfs toegang verkrijgen tot de Akashic Records. Er wordt gezegd dat ruimte en tijd niet bestaan op de astrale vlakte, noch binnen de hogere vlaktes/dimensies.

Maar er wordt geen uitleg gegeven over hoe vormen en complete leefomgevingen kunnen bestaan zonder ruimtelijke dimensies, of hoe het kan dat een opeenvolging van gebeurtenissen bestaan zonder dat er tijd is. Vele reizigers delen de theorie dat mensen wanneer ze dromen, eigenlijk naar de astrale werelden reizen, onbewust, en (zoals wordt vermeldt in het boek Astral Dynamics) dat reizigers vermeldt hebben dromers te zien die hun droomscenario’s uitvoeren op de astrale vlakte zonder zich bewust te zijn van de omvangrijke en gevarieerde non-fysieke omgeving waarin ze zich bevinden.

Etherische projectie

Het traditionele begrip van buitenlichamelijke ervaringen houdt in, dat de projector(de reiziger), rond beweegt in een (meestal onzichtbaar) geestachtige vorm; het etherisch lichaam, in de ‘normale’, fysieke realiteit. In tegenstelling tot astrale projectie.

Veel mensen verwarren dit fenomeen met astraal reizen, hoewel etherisch reizen hoofdzakelijk gerelateerd is aan wat fysiek kan bestaan en wat al bestaat. Tijdens dit soort ervaringen zijn er geen gefantaseerde werelden, of zelfgecentreerde ontmoetingen met fabelachtige wezens. Een grote meerderheid van etherische projectie kan gevalideerd worden. Dr. Charles Tart heeft vele experimenten uitgevoerd waaruit geconcludeerd kon worden dat de proefpersoon onmogelijk de ervaring had kunnen verzinnen. Wederom in tegenstelling tot astrale projectie waarbij de ervaring conceptueel is.

Volgens een aantal wetenschappers dient het etherische ‘dubbel’, (energielichaam) als medium tussen de astrale en fysieke werelden. Het etherisch dubbel bestaat naast het fysieke lichaam en is een blauwdruk waarnaar het dichte fysieke lichaam gebouwd is. Het is de verdeler van de levensenergie van de zon, en de plaats waar zich de chakra’s zouden bevinden. Het etherisch lichaam bevindt zich ook grotendeels in nabijheid van het fysieke lichaam, anders dan het astraal lichaam. Het etherisch dubbel zou, in tegenstelling tot het astraallichaam, wel een massa hebben. Een zekere Dr. MacDougall van het Massachusetts General Hospital mat hiervoor in het begin van de 20e eeuw een waarde van ongeveer 70 gram. Anders geformuleerd: het etherisch dubbel zou ongeveer 1/1000e van ons lichaamsgewicht wegen.

bron: www.wereldgeheimen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *