Piramides van Gizeh in Cairo, Egypte

De urban bibliotheek in Warschau

In oktober 2010 zijn Ellen en ik op rondreis geweest naar Egypte. De reis leidde van Cairo naar Luxor en terug. Tot op heden (juni 2012) was het mijn mooiste vakantie ooit. De cultuur in zo’n Arabisch land is magnifiek en dat wordt alleen maar versterkt door alle bezienswaardigheden. De twee mooiste bezichtigingen waren de piramides van Gizeh in Cairo en de Karnak-tempels in het warme (destijds 35 graden) Luxor. De Piramide van Chefren (in Cairo) hebben we vanbinnen bezichtigd via een lange, smalle gang. In Karnak wordt gevormd door twee tempelcomplexen met enorme zuilenzalen en een offertafel van Alexander de Grote. Beide indrukwekkend.

Piramides van Gizeh

De Piramiden van Gizeh in Egypte behoren tot de bekendste en oudste bouwwerken van de mensheid. De piramiden zijn tevens de bekendste van de Egyptische piramiden. Ze bevinden zich ongeveer acht kilometer ten zuidwesten van de stad Gizeh. De piramiden bevinden zich in een oude Egyptische necropolis (grote begraafplaats). Het piramidecomplex bestaat uit de Piramide van Cheops (ook wel bekend als de “Grote Piramide”), de wat kleinere Piramide van Chefren, en de Piramide van Mycerinus. Daarnaast staan er een aantal kleinere piramiden die bekendstaan als “koningin”-piramiden. Aan de oostzijde van het complex bevindt zich ook de Sfinx van Gizeh.

Deze piramiden werden gebouwd tijdens de vierde dynastie (tussen ca. 2551 en 2472 v.Chr.) en zijn dankzij hun zeer stabiele constructie goed bewaard gebleven. De buitenste gepolijste witte kalksteenlaag is in de loop der tijden grotendeels verdwenen doordat men het materiaal heeft gebruikt voor andere bouwwerken. De piramide van Mycerinus is de enige van de piramiden waarvan de kalksteenlaag geheel verwijderd is. De piramide van Chefren heeft nog wel een deel van deze kalksteenbedekking op de top en is door dat ’topje’ goed herkenbaar.

De Piramide van Cheops is het enige van de zeven klassieke wereldwonderen dat tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven. In 1979 werden de piramiden van Gizeh tot werelderfgoed verklaard.

Lees meer over het zgn. Orion mysterie op : http://www.kennislink.nl/publicaties/de-grote-piramide-en-het-orionmysterie en http://egypte-info-site.nl/orion-mysterie.html.

Dit vind je misschien ook leuk...